aktualizováno: 18.04.2024 22:33:16

Amber Bohemia

v roce 2015


V roce 2015

 

Soused veterán

Ještě za života našeho  Kámy (Camel Ze ZOO Olomouc 12.4.1998 – 6.10.2007), jezdívali jsme kolem jednoho statku cca 10 km od nás a vídali jsme tam krásného salašnického kluka. Vždy doprovázel paničku a velmi si jí hlídal. Poslední 2-3 roky jsme ho vídat přestali. A dnes jsme ho k našemu velkému překvapení uviděli, s mladým berňáčkem po boku.

Nedalo nám to a zašli jsme se na něj informovat.

Od majitelů jsme se dozvěděli, že ten úžasný chlap se jmenuje Endy Od Kouklovy tabule,  narodil se 17.9.2003. Jeho matkou byla Bora Od Voletinky a tátou  Alvin Od Todeňské studánky. Endyho majitelé neuchovňovali i když výstavu absolvoval. Vyšetření RTG ukázalo ne právě ideální výsledek DKK, dle vyjádření veterináře … hraniční co by ještě mohlo jít do chovu a tak se majitelka rozhodla že Endy je a bude miláček rodiny a pán dvora. A dnes, v 11ti letech a 5ti měsících Endy chodí na procházky, popoběhne a nějaká DKK je mu lhostejná.

Též jsme se dozvěděli něco o jídelníčku Endyho… žije na statku plném slepic, hus, kachen, králíků, krav a ovcí a dle toho jeho denní „menu“ vypadá. Krom toho dostává i to, co má zrovna rodina k obědu či večeři.  Cituji paničku… „když dávám guláš na talíř, ptám se Endyho s kolika knedlíkama si ho bude přát“. smiley

Před rokem mu panička pořídila parťáka Maxíka, aby ho vychoval. Okamžitě se ho ujal a skutečně ho vychoval a chrání si ho. Maxík si ode mne nevzal piškotek dokud si piškotek nevzal Endy a teprve pak, když to Endy schválil, se nechal pohladit. Jsou nádherná dvojka a doufám, že to tak ještě nějaký čas bude.Dnešní fotografie obou kluků jsou tady, bohužel foceno jen mobilem.

Endíku, opatruj se, chlape úžasnej a tvojí rodině děkujeme za vlídné přijetí a pochopení když se jim na zápraží objeví úplně cizí lidé a ptají se co jsi zač. Tak ještě hodně krásných chvil s Maxíkem a rodinou ti přejeme, ať ti zdraví slouží jako dosud. heart

Dodatek:
Po zveřejnění tohoto povídání se nám ozvala Endíkova chovatelka paní Ježková a poslala fotografii z Endyho první výstavy, dodali jsme jí do fotogalerie a přikládám nyní citaci ze jejího e-mailu, ze kterého vyplývá, že nejen Endy ale i jeho máma Bora byli dlouhověcí takže.... lze jen závidět.

citace z e-mailu je zde:  

"Děkuji za odkaz a krásné povídání. Endy byl jediný pejsek ve vrhu. Měl ještě 5 sester. Od začátku byl vyjímečný, a to nejen svou velikostí. Byla jsem ráda, že zůstal nedaleko od domova. Našla jsem fotku s paničkou na výstavě, tak ji posílám. Z tohoto vrhu jsem si nechala jednu fenečku, ale ta neměla takové štěstí, aby se dožila tak vysokého věku. V půl roce se u ní začaly objevovat epileptické záchvaty. Ze začátku se daly zmírnit léky, ale do roka se přidaly další komplikace, a tak jsme ji museli nechat uspat. Jejich mamča - Bora od Voletinky pro nás Bára se také dožila více než jedenácti let. Nyní mám dvě fenky desetiletou Gabi a pětiletou Chery."